İş Görüşmesine Giderken

İş görüşmesine giderken en büyük hata tamamen hazır olmamaktır. İş arayan adayın mülakat için hazırlanması ve tamamen hazırlanmak için bolca vakit ayırması, akla yatkın, olası her yolu kullanması gerekir. İş görüşmesi yapmanın bir beceri – kabiliyet olduğunun farkına varın ve tıpkı bütün becerilerde olduğu gibi hazırlanmanın ve pratik yapmanın o becerinin kalitesini arttırdığını bilin. Hazırlık yapmak, iş teklifi almak ve reddedilmek arasında bir fark yaratabilir.

Bir iş görüşmesine hazırlanmanın “en iyi” yolu yoktur. Onun yerine mülakatta başarı için belirli ve önemli stratejiler vardır. Her mülakat bir öğrenim tecrübesidir, o yüzden hazırlık esnasında ve mülakat sırasında yer alan bu öğrenme, gelecekteki mülakatlar için faydalıdır.

İlk hazırlıklar becerilerinizin, ilgi alanlarınızın, itibarınızın ve başarılarınız yakın zamandaki bir değerlendirmesini gerektirir; bir yeniden-değerlendirme ve özgeçmişin güncellemesi, hedef şirket/organizasyon ve pozisyon hakkında araştırma gerektirir. Ayrıca hazırlık, tipik ve belirli mülakat sorularının gerçek pratiğini yapmayı da kapsar.

İş Görüşmesine Hazırlık

Son hazırlık, iş görüşmesine giderken giyim ve görünüş detaylarını, mülakatın yerini, neler beklendiğini, ve sonrası için gereken protokolü kapsar.

  • Araştırmak, araştırmak, araştırmak: Müsait olduğunuz vakte bağlı olarak, şirket ve pozisyon hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek için mümkün olan bütün yollardan yararlanın.
  • Öz değerlendirme: Öz farkındalığınızı arttırın. Bunun için özel geliştirilen psikolojik yöntemlerden ve ilgili bilimsel kitaplardan destek alabilir ya da CV Danışmanı ekibi olarak bu amaçla hazırlanmış, “Mülakat Paketi”nin içinde yer alan testimizden de faydalanabilirsiniz.
  • En fazla avantaj için mezun ağınızı kullanın: Eğer üniversitenizde çevrimiçi aranabilir bir veri tabanı varsa, şirketin adı ile arama yapın. Neredeyse yeni mezun olmuş kişileri (mülakat ve işe alım süreci, işine başlarken edindiği tecrübeler hakkında bilgi almak için) ve daha eskiden mezun olmuş kişileri de seçin (kurumun ortamı, tarihi ve kariyer yöntemi hakkında bilgi almak için.) Bütün mezun tanıdıklar, nüfuzları ve bağlantıları açısından çok değerlidir. Her network buluşmasından (kariyer gelişiminde kendine yararlı olacak kişilerle ilişkiyi sürdürme) en az 2 tanıdıkla ayrılın.
  • Özgeçmişinizi yeniden değerlendirme: Şimdiye kadarki – daha sonraki aşamaya kadar başarıyla gelmiş olsa da – en iyi özgeçmişinizi yollamış olsanız dahi,  etraflıca tekrar gözden geçirin ve içindeki her şeyi bildiğinizden emin olun. İşvereniniz için önemli olabilecek ek deneyimlerinizi açıklamaya hazır olun. İşle en ilgili olan deneyimlerinize odaklanmak ve işverenin ihtiyaçlarını karşılamak için iş görüşmesi hazırlığı çalışmasından faydalanın.

İş Görüşmesine Giderken Son hazırlıklar

Mülakat gününden çok daha önce uygun kıyafeti seçin. İş görüşmesine giderken yapacağınız organizasyonun / şirketin kültürünü bilin ve ona uygun olarak giyinin – belki ondan bir derece daha fazla – özellikle eğer şirket rahat bir kurumsallaşma anlayışını benimsiyorsa.  Bir iş takımı giymek her zaman makuldür. Kıyafetlerinizin temiz ve ütülü olduğundan emin olun. Rahatlık seviyenizi saptamak için bir test yapın. Çok rahatlık ya da çok gerginlik sizin – ve başkalarının – dikkatinin dağılmasına ya da rahatsız hissetmesine yol açabilir. Aksesuarları mümkün olduğunca azaltın. Unutmayın; az, daha fazladır.  Doğru sebeplerle akılda kalmak istersiniz.

Mülakat sizin belki en önemli şansınız olabilir – o yüzden güzel bir mülakat olsun!