Birçok kişinin sandığının aksine başarılı bir CV hazırlamanın yolu herkes için aynı değildir. Başvuru yapacak kişinin ilgilendiği sektör, çalışmak istediği ülke, başvuracağı pozisyonun seviyesi, çalışmak istediği şirketin veya okulun kültürü gibi bir çok faktör CV’nin iskeletini oluşturur. Ne tarz bir CV hazırlamak gerektiğini belirledikten sonra ise sıra; anlaşılır, seni iyi tanıtan ve seni öne çıkarabilecek bir özgeçmiş hazırlamakta. Unutma ki CV’nin iyi olup olmadığına karar verecek olan İK yöneticisi, CV’ne en fazla sadece 10 dk. ayıracak ki çoğu CV daha 1. dakikasında bile elenebiliyor. Bir CV’nin başarılı olması için sana mülakat şansını kazandırması gerekir. CV’nin süslü, renkli ya da 5 sayfa olması, onu başarılı bir CV yapmaz maalesef. Adayları mülakat aşamasına getiren CV’ler tesadüfen ve çabucak yazılmış CV’ler değildir. Başvurduğun pozisyonu hak ettiğin halde, olması gerektiği gibi yazılmamış bir CV yüzünden şansını kaybetme. İyi yazılmış bir CV ve tabii ki de önyazı senin bir sonraki adıma geçip geçemeyeceğini belirler.

Biliyoruz ki seni bir sonraki aşama için değerlendirecek kişi, çoğu zaman önündeki 100’lerce CV’ye hızlıca göz atmak ve hızlıca elemek ya da online platformlarda filtreleme yapmak durumunda. Dolayısıyla her bir CV’ye ayırabileceği zaman oldukça kısıtlı. Her ne kadar durum böyle olsa da, bizim cv hazırlamak için harcamamız gereken mesai kesinlikle böyle kısa bir zaman olamaz. Tam tersine, özgeçmişin çokça özen, dikkat ve vakit istiyor. Çünkü kariyerin bunu hak ediyor. Ama bu, seni umutsuzluğa düşürmesin. Çünkü başarılı bir özgeçmiş, iyi geçmiş bir mülakat veya doğru hazırlanmış bir profesyonel profil, harcanan bu vaktin her bir dk.sını haketmiş oluyor.

CV hazırlamadan önce kendine sorman gereken 10 önemli soruyu senin için aşağıda toparladık. Bu soruları kendini sorman ve cevaplaman, doğru yolda emek vermen için önemli. Videomuzu izleyerek de bu maddelere hızlıca göz atabilirsin.

İyi bir CV (Özgeçmiş) hazırlamak için önce kendine bu 10 soruyu sor:

1. Önce CV’ni ne için kullanacağını netleştir. İhtiyacın olan bir Akademik CV mi?, Yeni mezun musun? Üst düzey bir pozisyon mu hedefliyorsun?
2. Senin için en uygunu sence LinkedIn mi, Kariyer.net mi, CV’ni e-posta ile yollamak mı, Headhunters mı ya da başka bir yol mu?
3. Hedeflediğin belli bir sektör var mı? Yoksa senin için önemli olan iş alanı mı?
4. Hedeflediğin pozisyon için hangisini CV’inde öne çıkarman gerekiyor? Eğitimin? Tecrübelerin? Sosyal becerilerin? Ya da başka hangi özelliğin?
5. CV’in seni, hedeflerini ve neden başvurduğun iş için uygun olduğunu anlatabiliyor mu?
6. İletişim bilgilerini doğru yazdın mı? Kaç kişinin yanlış telefon numarası yazdığını bilsen şaşarsın.
7. E-posta adresi seçimin, başvuracağın pozisyon için yeterince ciddi mi?
8. CV’inde veya önyazında “Kariyer Hedefleri”ne yer verdin mi?
9. İmla hatası yapmış olabilir misin? Her zaman 2. bir gözün kontrolünde fayda vardır.
10. CV’ni yazdığın dil ile başvurduğun ilanın dili aynı mı? Örneğin İngilizce bir iş ilanı için İngilizce CV ile başvurmalısın.

İstediğin pozisyon için diğer başvuruların arasından sıyrılmak istiyorsan, tecrübeli İK profesyonellerinden de yardım alabilirsin.

CV Danışmanı Ekibi olarak, 10 yılı aşkın tecrübemiz ve farklı sektörlerle yaptığımız ortak çalışmalar ile seni en iyi şekilde tanıtacak Türkçe ve İngilizce CV’yi hazırlıyor, online İK platformlarında profilini optimize ediyor ve mülakat öncesi destek veriyoruz. Hizmetlerimiz için sitemizi inceleyebilir, bilgi almak için iletişim sayfasındaki formu doldurabilir veya bize bilgi@cvdanismani.com adresine e-posta atarak ulaşabilirsin.

Kariyerinde başarı ve mutluluk dileriz.

CV Danışmanı Ekibi