CV Hazırlama Formu

Arasından seçim yapabileceğiniz üç standart CV hazırlama formu vardır. Bu formatlar hakkınızdaki ilk izlenimi şekillendirir ve işe alım uzmanları ve işe alma yöneticileri tarafından ne kadar dikkat çektiğinizi belirler. İnsan Kaynakları Uzmanları CV’inizi birkaç saniye içinde eleyebilirler, bu nedenle en etkili bilgilerinizi en üste yerleştirmelisiniz ve CV’nizin okunmasını kolaylaştıran bir form seçerek öne çıkmalısınız.

Üç CV Hazırlama Formu

1.Kronolojik: İş tecrübenizi en başından başlayarak sırayla listeleyen klasik format.
2.Fonksiyonel: Belirli işler yerine nitelikleri ve başarıları vurgular, ancak çok sık kullanılmaz.
3.Hibrit: Becerilerin ve vurguların detaylı bir çalışma geçmişinden önce zirveye çıktığı modern format.

Her CV formunun belirli bir amacı vardır ve profesyonel geçmişinizin farklı bölümlerini vurgular.

1. KRONOLOJİK CV HAZIRLAMA FORMU

Kronolojik format, CV’ler için en tanınabilir ve geleneksel formattır. İşe alım ve işe alma yöneticilerinin çoğu tarafından tercih edilir, çünkü diğer cv biçimlerinden daha az tahmin gerektirir. Kronolojik bir CV’de, deneyiminiz tanıdık ve anlaşılması kolay bir şekilde ortaya konmuştur. Aynı zamanda yeteneklerinizi sunar ve işe alım yapanların kariyerinizin ilerlemesini ve gelişimini görmesini kolaylaştırır.
Ayrıca “ters kronolojik” olarak da adlandırılan bu CV formu, en son deneyimlerinizi listeler, daha sonra geriye doğru çalışır. Bu, işe alım uzmanlarına ve işe alım yöneticilerine en üst düzeyde başarılarınızı ve en önce zamanında olan deneyiminizi görme konusunda yardımcı olur. Örneğin, kronolojik bir CV’nin eğitim bölümünde, bir yüksek lisans derecesi bir lisans derecesinin üzerinde listelenir, çünkü daha yakın zamanda kazanılmıştır.
Kronolojik CV formu çoğu sektörü barındırmaktadır. İş geçmişinizin nerede ve ne zaman olduğunu diğer CV Formlarından daha fazla vurgulamaktadır. Sade düzeni, işe alım yapanların ve işe alım yöneticilerinin sindirilmeleri için en kolay formatı oluşturuyor. Bu, işe alım yapan kişilerin nadiren bilgi edinmek için fazladan zaman harcattığı için faydalıdır. Gerekli becerileri ve deneyimi hemen bulamazlarsa, bir sonraki başvuruya geçebilirler.

KRONOLOJİK CV HAZIRLAMA FORMU NASIL YAZILIR?
İletişim Bilgileri: İletişim bilgileriniz kronolojik CV’nizin en üstünde olmalıdır. Adınızı, telefon numaranızı, e-posta adresinizi, konumunuzu (şehir, eyalet ve posta kodu) ve LinkedIn profili URL’sini ekleyin. İşverenlerin görüşme için sizinle iletişim kurmasını kolaylaştırın.

İş Tecrübesi: İş tecrübenizi önce veya en son yaptığınız işle birlikte ters kronolojik sırayla listeleyin. Her pozisyonu listeleme şeklinizde tutarlı olun. Her pozisyon alt başlıkta aşağıdaki bilgileri içermelidir:
• Şirket Adı
• Lokasyon (şehir, ilçe, tam adresinizi yazmanız tavsiye edilmez)
• İş unvanınız
• İş başlangıç ve bitiş tarihleri

Her yeni liste için aynı biçimlendirme stilini kullanın. Örneğin, başlangıç ve bitiş tarihleriniz bir işte “04 / 2014-09 / 2016” ise, bir diğerinde “Mayıs 2012 – Ocak 2014” kullanmayın. Terfi ettiyseniz, bu bölümde onları netleştirin. Terfilerinizi anlatmanın farklı yolları vardır.
Eğitim: Eğitimi kronolojik sırayla yazın. En azından, eğitim bölümünüz şunları içermelidir:
• Okul Adı
• Derecesi
• Okulun Yeri
• Okuduğunuz Yıllar

Yeni mezun olmuşsanız veya yüksek öğrenime daha fazla vurgu yapan bir alanda çalışıyorsanız, eğitim bölümünü iş tecrübenizin üstüne taşıyın. Son dereceler de bu bölümü, genel not ortalamasının (3.5’in üzerindeyse), ilgili kurs çalışmasının, akademik dışındaki faaliyetlerin ve bir insan kaynakları uzmanının değerli bulabileceği diğer bilgileri içerecek şekilde genişletebilir.

2. FONKSİYONEL CV HAZIRLAMA FORMU

Fonksiyonel bir CV formatı, deneyimi en iyi şekilde geleneksel bir biçimde temsil edilmeyen iş arayanlar için yaratıcı çözümler sunar. Aslında, fonksiyonel cv biçimi esasen kronolojik olanın tam tersidir. Fonksiyonel bir CV üzerinde, çalışma geçmişi CV’nin en altında detaylandırılmadan listelenmiştir. Belirli işlere odaklanmak yerine, bu biçim nitelikler, beceriler ve başarılar için genişletilmiş bölümler sunar. Bu bölümler esnektir ve çalışma geçmişinize ve tercihlerinize göre karıştırılabilir ve eşleştirilebilir.
İş geçmişinde büyük boşlukları olan iş arayanlar, iş deneyimini en aza indirdiği için fonksiyonel cv formatını kullanma eğilimindedir.

Fonksiyonel CV formatı, iş aramanız için iyi bir tercih olmayabilir. Bu formatı yalnızca kronolojik veya hibrit formatlarda başarılı olamadıysanız kullanın. İşverenler bu formatı eksiklikleri gizlemenin bir yolu olarak gördüklerinden, becerilerinizin ve başarılarınızın açıkça ve bağlamda iletildiğinden emin olmak için çok sıkı çalışmalısınız.

FONKSİYONEL CV FORMU NASIL DÜZENLENİR?
İletişim Bilgileri: Bu, hangi özgeçmiş biçimini seçtiğinize bakılmaksızın aynıdır. Adınızı, telefon numaranızı, e-posta adresinizi, konumunuzu (şehir, ilçe) ve LinkedIn profili URL’sini ekleyin.

Nitelikler: Çalışma geçmişinizi ayrıntılandırmak yerine, bu bölüm yeterliliklerinizin daha net bir resmini boyamak için deneyimlerinizi seçmenize ve birleştirmenize olanak sağlar. Tamamladığınız projeleri, kazandığınız sertifikaları veya iş tanımında listelenen her bir gereksinime katkıda bulunduğunuz ekipleri düşünün. Kendine, “Hangi yaşam deneyimleri beni özellikle bu iş için nitelikli kıldı?” Ve “Yeteneklerimi en iyi yansıtan hangi projeler üzerinde çalıştım?” İddialarınıza güvenilirlik eklemek için belirli örnekler ve bağlamlar kullanın.

Beceriler: Beceriler, yıllar içinde geliştirdiğiniz ve geliştirdiğiniz araçlardır. Beceriler, “muhasebe” gibi özel ya da , kendi alanınızdaki “özel yazılım yeterliliği” gibi geniş olabilir. Özgeçmişinizdeki bir beceri bölümü, bir işe alan kişinin veya işe alım yöneticisinin, neyi teklif etmeniz gerektiğine dair bir fikir edinmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, basit becerilerin ve yumuşak becerilerin listelenmesinin, işe alım uzmanlarını ve işe alım yöneticilerini ikna etmek için yeterli olmadığını bilin. CV’nizde listelenen becerileriniz için detay vermeniz gerekir, bu beceriyi nerede edindiniz, kaç yıllık deneyim, vb.

Fonksiyonel CV formu, Başarılar, Ödüller, Referanslar, Gönüllü olduğunuz projeler veya başvurunuzu güçlendirecek diğer bilgiler gibi bölümlerle özelleştirilebilir.

Profesyonel Tecrübe: Her pozisyonun şirket adını, iş yerini (şehir), iş unvanını ve başlangıç ve bitiş tarihlerini ters kronolojik sırayla listeleyin. Her iş arasında iş görevi veya başarı sağlamanız gerekmez.

Eğitim: Yeni mezunlar bu bölümü Mesleki Deneyim ile değiştirebilir. Okulun adını, derecesini, okul yerini ve okuduğunuz yılları ters kronolojik sıraya dahil edin.

3. HİBRİT CV HAZIRLAMA FORMU

Karma özgeçmiş biçimi olarak da bilinen hibrit CV hazırlama formu, birçok iş arayan kişinin kullandığını bile anlamadığı noktaya kadar popülerlik kazanmıştır. Hibrit CV’ler, diğer iki özgeçmiş formatının en iyi öğelerini pratik ancak özelleştirilebilir bir şeyde birleştirir.

Hibrit CV hazırlama formu, kariyer detaylarınızı ayrıntılandırmak için kronolojik bir format kullanırken hala en üstteki becerileri ve başarıları vurgulayabilirsiniz. Bu format oldukça esnektir ve tercihlerinize göre birçok şekil alabilir.

HİBRİT CV FORMUNDA ÖZET NASIL YAZILIR?
İletişim bilgileri: Adınızı, telefon numaranızı, e-posta adresinizi, konumunuzu (şehir ve ilçe) ve LinkedIn profil URL’sini diğer özgeçmiş formatlarında olduğu gibi ekleyin.

Özet: Özet kısmı, en güçlü deneyiminizi, başarılarınızı ve becerilerinizi açıklamak için ilk fırsatınızdır. İşe alım uzmanı veya işe alım müdürü için özgeçmişinizin tamamını kısaca okunması, onun işini kolaylaştırır.

Özgeçmiş özetinin birkaç örneği:

Dijital Ekran, Programlı, VOD ve Sosyal Medya Planlama alanlarında uluslararası deneyime sahip, deneyimli ve yönlendirilmiş Reklamcılık Müdürü. 2012-2017 arasında doğrudan çabalarım, şirketin aktif müşteri tabanını% 15’ten daha fazla genişletti.

P&L yöneticisi olarak çalışmaktayım ve 20 yıldan fazla bir süredir önde gelen teknoloji şirketlerinde çekirdek ağ, güvenlik ve kablosuz altyapı alanında çalışmaktayım.

100’den fazla marka için dijital deneyimler, hizmetler ve yardımcı programlar yaratan ve işleyen 11 yılı aşkın deneyime sahip grafik tasarımcı, problem çözücü ve maceracı. Hem tasarım hem de üretim konusunda uzmanım ve yapılması gerekenlerin kontrolünü elime geçirebileceğim startup ortamlarında kendimi geliştiriyorum.

Yetenekler: Daha önce de belirtildiği gibi, bu bölüm ilgili becerileri listeleyerek ve anahtar kelimeleri sürdürerek kariyer sitelerinde daha çok öne çıkmanızı sağlar. En önemli anahtar kelimeleri eşleştirdiğinizden emin olmak için özgeçmişinizi iş ilanıyla karşılaştırın.

Profesyonel Tecrübe: İş tecrübenizi ters kronolojik sıraya göre sıralayın, tıpkı kronolojik özgeçmiş hazırlama formunda olduğu gibi. Her pozisyon alt başlığında aşağıdakileri içermelidir:

Şirket Adı
Şehir
İş unvanınız
Başlangıç ve bitiş tarihleri

Her bir pozisyonda, iş tanımı ile ilgili olan becerileri, başarıları ve tecrübeleri özetleyin. Yetenekler bölümünü eklediyseniz, bu yetenekleri ne zaman ve nerede geliştirdiğinizi ve kullandığınızı göstererek güvenilirlik ekleyin.

Eğitim: Yine, eğitiminizi en son dereceye kadar ters kronolojik sırayla listeleyin.

Bir CV Hazırlama Formu Nasıl Seçilir?

Sizin için doğru CV hazırlama formunu seçmek çok önemlidir. Farklı CV formları, hangi profesyonel özelliklerinizi vurgulayacağınızı seçmenize izin verir. Bu, bir işverenin niteliklerinizi nasıl değerlendireceğini etkiler. Özgeçmiş biçiminizi seçmek için, kariyer geçmişinizi ve gelecekteki hedeflerinizi değerlendirerek başlayın.

Kronolojik CV hazırlama formu çoğu insan için geleneksel bir kariyer yolunda çalışır. Kariyerinizin çoğu için aynı sektördeyseniz ve o alandaki başka bir işe başvuruyorsanız, bu güvenli bir seçenektir. Bu format, istihdamda büyük bir boşluğunuz yoksa ve çalışma geçmişiniz büyüme ve terfiler açısından yeterliyse, en iyi şekilde çalışır.

Hibrit CV Hazırlama formu benzer faydalar sağlar, ancak kronolojik formattan daha fazla esneklik sunar. Bu nedenle, çoğu iş arayanlar için harika bir özgeçmiş biçimidir. Mesleki deneyiminizin dışında geliştirilen becerileriniz, deneyiminizde küçük boşluklar varsa veya kariyerinizi değiştiriyorsanız, iyi bir seçenektir.

Kronolojik veya hibrit özgeçmiş hazırlama formu sizi uygun değilse, işlevsel özgeçmiş biçimi denenmeye değerdir. Ayrıca, iş deneyimi olmayan yeni mezunlar için veya iş hayatına ara verenler için iyi bir seçenek olabilir.