Potansiyel işverenlerle paylaşmanız gereken tüm bilgileri düşünmeye başladığınızda bir CV oluşturmak zor olabilir. İş geçmişiniz, eğitim geçmişiniz, becerileriniz ve nitelikleriniz bir iş görüşmesi için seçilmenize yardımcı olacak şekilde sunulmalıdır. Yaptığınız işlerin basit bir listesinden ziyade, başvurduğunuz pozisyonlara özgü bilgileri eklemek önemlidir.

Peki, en kolay CV oluşturma yolu nedir? CV oluşturmaya adım adım bir işlem olarak bakarsanız, yapılması daha kolay ve çok daha az zor olacaktır. İlk CV’nizi oluşturduktan veya eskisini yeniledikten sonra, açık bir pozisyon için başvurduğunuzda bir işle eşleşmesi için ince ayar yapabilirsiniz.

CV’nin nasıl oluşturulacağı, mülakat kazanan bir CV için gereken bileşenler, her bölüme nelerin dahil edileceği, CV’nizin nasıl biçimlendirileceği, belgenizi kaydetme seçenekleri ve CV’nizi görüşmeyi alacak bir hale getirmek için önerilerimizi okuyun.

CV Oluşturmaya Başlamadan Önce

CV’niz üzerinde çalışmaya başlamadan Word gibi doküman düzenleme programına ihtiyacınız olacak. Bilgisayarınızda yüklü bir doküman düzenleme yazılımınız yoksa, burada Google Dokümanlar gibi ücretsiz çevrimiçi araçları kullanabilirsiniz. Çevrimiçi çalışmanın yararlarından biri, kullandığınız herhangi bir bilgisayardan veya cihazdan CV’nizi güncelleyebilmeniz, gönderebilmeniz ve paylaşabilmenizdir. Bu, başvuru sürecini çok daha kolaylaştırır çünkü sizin için uygun olabilecek herhangi bir yerden işlere kolayca başvurabilirsiniz.

İşverenler, kimlik bilgilerinizin bir özetini arıyor; kariyerinde yaptığın her şey değil. Çoğu durumda, iki sayfalık bir CV yeterlidir. Eğer fazla deneyime sahipseniz, daha fazla sayfa gerekebilir.

Amacınız işe alım yöneticisini şaşırtmak ve sizi pozisyon için ideal bir aday olarak tanıtan bir belge sunmaktır. İş görüşmeleri almanıza yardımcı olacak bir CV oluşturma için bu ipuçlarını gözden geçirin.

1-Kişisel ve deneyim bilgilerinizi derleyin

CV’nizi yazmaya başlamadan önce dahil etmeniz gereken tüm bilgileri toplayın. Önünüzde ihtiyacınız olan tüm ayrıntılara sahip olduğunuzda bir belgeyi yazmak, düzenlemek ve biçimlendirmek çok daha kolaydır.

Başlamadan önce, kullanmak istediğiniz iletişim bilgilerinin, tüm işlerinizin, eğitiminizin, sertifikaların, becerilerin ve diğer kimlik bilgilerinin bir listesini yapın.

2- CV Oluştur

İhtiyacınız olan tüm bilgileri derlediğinizde, aşağıdaki sırada listelenmelidir. Yazı tipleri ve belgenizi biçimlendirme hakkında endişelenmeyin. Sadece sayfaya eklemek istediğiniz her şeyi alın. Adaylığınızın tam resmini gördüğünüzde düzenleme yapmak daha kolay olacaktır.

Her şeyi kağıt üzerinde bıraktıktan sonra, yazı tipi boyutunu ve türünü, aralıkları ayarlayabilir ve CV’nize biçimlendirme seçenekleri ekleyebilirsiniz.

Her bölümde ne listelenmeli

Tam İsim

Şehir, İlçe

E-posta Adresi (iş e-postanızı kullanmayın)

Telefon Numarası

Profil

CV’nize bir profil  eklemek, işverene niteliklerinize kısa bir genel bakış sağlar. Bu, CV’nin isteğe bağlı bir bileşenidir. Eğer eklerseniz, bir sonraki işinizde istediklerinizden ziyade potansiyel işverenlerin aradıklarına odaklanın. İşe alma yöneticileri size ne sunmanız gerektiğini bilmek istiyor.

Niteliklerinizin özeti

Niteliklerinizin özeti, CV’nin bir başka isteğe bağlı bölümüdür. Becerilerinizi, yeteneklerinizi, deneyiminizi ve sizi bu pozisyon için tanımlauan şeyleri içeren bir ifadedir.

Deneyim

Çalışma geçmişiniz CV’nizin en önemli bileşenidir. İşverenler nerede çalıştığınızı, orada çalıştığınızda ve sahip olduğunuz her rolde hangi sorumlulukları üstlendiğinizi bilmek isteyecektir. Potansiyel çalışanlarınızda deneyimlerinizin aradıklarıyla nasıl aynı hizada olduğunu görmek isteyeceklerdir.

Yaptığınız işleri ve stajları ters kronolojik sıraya göre sıralayın, en son konumları önce gösterin.

Her pozisyon şunları içermeli: iş unvanı, şirket, yer, çalışma tarihleri ​​ve her iş için en güçlü başarıların madde madde listesi.

Eğitim

Eğitim bölümü genel olarak deneyimden sonra gelir.

Öğrenci ya da yeni mezunsanız, özgeçmişinizin eğitim bölümü çalışma geçmişinizin üzerinde listeleyebilirsiniz. İş tecrübeniz varsa, bu bölümün altında listeleyin. Eğitim, en son eğitim ilk olmak üzere, ters kronolojik sırada listelenmelidir. Okulun adını, mezuniyet puanı ve mezun olduğunuz tarihi belirtin.

Sertifikalar

Özgeçmişinizin bir sonraki bölümünde sahip olduğunuz tüm sertifikalar bulunmaktadır.

Ödüller ve Başarılar

Kazandığın ödüller ve başarılardan bahsetme konusunda utanmayın. İşverene, başarılarınız için tanınan, iyi tanınan bir aday olduğunuzu gösterirler.

Beceri

CV’nin bu bölümü, başvurduğunuz işle doğrudan ilgili becerilerinizi içerir. İşverenler, genellikle pozisyon için gerekli nitelikleri belirlerken iş listelerinde gerekli veya tercih edilen becerileri listeler.

Kişisel ilgi alanları

Başvurduğunuz pozisyonla yakından ilgili kişisel çıkarlarınız varsa, burada belirtin. Çok fazla ilgili iş tecrübesine sahip olmadığınız işler için başvuru yapıyorsanız, ancak başka şekillerde uzmanlığa sahipseniz bu yardımcı olabilir.

3- Bir CV Şablonu Seçin

Kullanabileceğiniz üç temel CV formatı vardır. Seçtiğiniz biçim çalışma geçmişinize ve kimlik bilgilerinize bağlı olacaktır.

Kronolojik: Bu en sık kullanılandır ve ilk önce en son işe başladığınızdan itibaren çalışma geçmişinizi sunar.

Fonksiyonel: Sivilceli bir iş geçmişiniz varsa, becerilerinize ve deneyiminize odaklanan işlevsel bir CV kullanmak isteyebilirsiniz.

Hibrit: Bu CV düzeni hem yeteneklerinizi hem de kronolojik çalışma geçmişinizi içerir.

Fonksiyonel veya Hibrit bir format seçerseniz, eklediğiniz bilgileri buna göre uyarlayın. Fonksiyonel bir CV ile iş niteliklerinizi vurgulayacaksınız. Hibrit ile, önce becerileriniz, ardından iş geçmişiniz gösterilir.

4- CV Metninizi Biçimlendirin

CV’niz için yazı tipi seçerken, basit en iyi sonucu verir. Bu kuralın istisnası, özgeçmişinizin tasarım becerilerinizi sergileyebileceği tasarımla ilgili bir pozisyon için başvuruyorsanız olacaktır.

Bir Yazı Tipi Seçin: Arial, Calibri, Times New Roman veya Verdana gibi temel bir yazı tipi, özgeçmişinizin işe alım yöneticisinin okuması için kolay olması gerektiğinden iyi bir seçimdir. Tutarlılık da önemlidir. CV’nizde ve önyazınızda aynı yazı tipini kullanın.

Yazı Tipi Boyutu ve Türü: Yazı tipi stili ve boyutu değişebilir. Örneğin, adınız ve bölüm başlıklarınız için daha büyük bir font kullanabilirsiniz. Eğitim ve istihdam geçmişinizin ayrıntılarını vurgulamak için kalın ve italik kullanın.

Listeler ve Paragraflar: Maddeler halinde bir başarı listesi içeren bir iş tanımının okunması bir paragraftan daha kolaydır. Her cümle, pozisyondaki en büyük başarılarınızın kısa bir özetini vermelidir.

5- Belgeyi Kaydet

CV oluşturma için özgeçmişinizi kaydederken kendi adınızı içeren bir dosya adı seçin: örneğin, ahmetasozgecmis.docx. İşe alma yöneticisinin dosyanızı bulması daha kolay olacaktır.

Örneğin, Microsoft Word, Google Dokümanlar veya PDF gibi çeşitli biçimlerde kaydetmeye hazır olun, böylece belirli bir belge türü için işveren isteklerine yanıt verebilirsiniz.

6- Son Sürümü Prova Et ve Yazdır

CV’niz sona ermeden önce, dikkatlice tekrar okumanız önemlidir. Ardından, yazdırılan sayfadakilerin, bilgisayarınızdakilerle aynı hizada olduğundan emin olmak için bir kopya yazdırın.

Ayarlandıktan sonra, sizinle mülakatlara getirmek için fazladan kopyalar yazdırın.

7- Başvurduğunuz Her İş İçin Özgeçmişinizi Hedefleyin

Özgeçmişiniz yapılsa bile, özgeçmişinizin, şirketlerin özgeçmişleri izlemek için kullandıkları başvuru sistemleri ve seçilen uygulamaları okuyan işe alım yöneticileri tarafından seçilmesine yardımcı olacak bir adım daha var.

İş listesindeki nitelikleri CV iş tanımlarınıza, becerilerinize, özete ve hedef veya profile dahil edin. Yalnızca birkaç dakika sürer, ancak işverenin kullandığı kelimeleri ve terimleri kullanmak, iş için güçlü bir eşleşme sağlamanıza yardımcı olur.

Tüm bu adımları sizin yerinize yapıp CV’nizi Oluşturan bir hizmetimiz var. Hemen CV hazırlama paketlerimizi inceleyin.