Teknoloji alanına ilgi duyan kimseler genellikle kariyer tercihlerini bilişim teknolojilerinden yana kullanırlar. Bu, ister ağ bağlantılarını düzenlemek olsun ister web sitesi yaratmak olsun, bilgisayarla çalışmayı sevmelerinden kaynaklanır. Fakat işiniz aynı zamanda hobiniz ise, başka bir şey yapmak için zamanı nasıl yaratacaksınız? Bu durum hem çalışanlar hem de iş verenler için kazançlı bir durum mu? Yoksa hayatınızın bir yönüne fazlasıyla odaklanmak riskli bir şey mi?

Sistem yönetimi ve yazılım geliştiriciliği üzerine blog sahibi olan Adnan Wasim konuyla ilgili şunları söylüyor: “İşim aynı anda hobimi devam ettirmemi ve aynı zamanda para kazanmamı sağlıyor”. Wasim için bilgisayarlar hobi olarak başlamış ve bilgisayar mühendisliği diploması alıp bu alanda tam zamanlı çalışmaya başlamasının ardından tam anlamıyla bir kariyere dönüşmüş. “Bir hobiyi kariyere dönüştürmek ve para kazanmak için günde sekiz saatimi değerlendirmenin iyi bir yolunu buldum”.

Kariyer koçu olan Lynn Berger de aynı şekilde düşünüyor:  “Yaptığınız şeyi sevmenizin çok iyi bir şey olduğuna inanıyorum. İşiniz aynı zamanda eğlenceniz olabilir”.

Yüzeysel bakarsak bir işi ve hobiyi birleştirmek herkes için kazançlı bir durum olarak görünüyor. Teknoloji meraklıları yapmayı sevdikleri şeylere odaklanma fırsatı bulurken, işverenler de çalışanlarının işe karşı duyduğu heyecandan faydalanabilirler. Bütün bunlara karşın, teknoloji meraklıları, aşağıda görüldüğü üzere bazı riskli noktalara dikkat etmek zorundadır. Bu noktaların kariyerlerini yanlış yöne sürüklemesine asla izin vermemelidirler.

 

TEHLİKE 1: İŞE ODAKLANAMAMAK

Berger, teknoloji meraklılarını hobi olarak gördükleri alanların, işlerinde odaklanmaları gereken alanlardan farklı olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve ekliyor: “Bunun kötü tarafı, kişilerin ilginç olduğunu düşündüğü şeylere fazlasıyla zaman harcarken, işlerinin daha önemli ve hassas noktalarını görmezden gelme eğilimidir”.

Hiç şüphesiz bir hobiden işe geçiş, aynı zamanda, bir perspektif değişimi de gerektirir. Kendini bilgisayar meraklısı olarak nitelendiren kişiler, genellikle hobilerinde zirveye ulaşırlar. Bu da aslında büyük organizasyonların yüzleşmesi gereken problemlerle uğraşmamaları ve bunları çözmek için daha derine inmekten kaçınmalarından kaynaklanır.

Wasim şunları söylüyor: “Verilen herhangi bir görev içinde hoşunuza giden kısımlar olduğu gibi hoşunuza gitmeyecek kısımlar da olur. Bir hobiyle ilgilenirken kişiler büyük ihtimalle eğlenceli kısımlarla uğraşmakla yetineceklerdir. Fakat bir şeyin tamamını öğrenebilmek için, hoşa gitmeyen kısımlar da önem taşır. Eğer, hoşunuza gitmeyen kısımları zorlarsanız öğrenme sürecinizi de hızlandırırsınız. Bu durum size uzun vadede faydalı olur.”

 

TEHLİKE 2: SALT TEKNOLOJİNİN ÖTESİNE GEÇEMEMEK

Teknoloji meraklıları, bilgisayarları hobi olarak görseler de bilişim teknolojileri işine girdikten sonra kariyerleri ilerledikçe ve kişiler olgunlaştıkça bu dinamikler değişime uğrayabilir.

How Great Leaders Get Great Results kitabının yazarı olan John Baldoni, şunu söylüyor: “İnsanların bilişim teknolojileri işlerine girmelerinin bir nedeni de tutkularını tatmin etmektir. Asıl zorluk ise yönetim işleri için benzer bir tutkuyu sürdürmelerinde yatar. Malesef bu durum, genellikle teknoloji meraklıları için mümkün olamıyor. Çünkü yönetim işlerine girmek, yapmayı sevdikleri şeyleri bir kenara bırakmayı gerektiriyor”.

Yani, bir teknoloji meraklısı kod yazmak, ağ bağlantılarını ayarlamak vs. gibi günlük görevlerini daha fazla sorumluluk, daha iyi maaş ve uzun vadede daha kazançlı olabilecek bir kariyer için bırakmak konusunda isteksiz olabiliyor.

Yönetim işleri, bakış açısında değişim yanında iletişim, yazışma ve sunum yetenekleri gibi konulara ilgi gerektirir.

Baldoni ekliyor: “Yönetim bir hobi değildir. Tam zamanlı bir sorumluluktur. Yöneticilik disiplin gerektirir. BT’ye yakındır, ancak insanlara odaklı olmak zorundadır, teknolojilere değil…”

 

TEHLİKE 3: TÜKENMEK

Bilgisayarlara çok fazla ilgisi olan teknoloji meraklıları tükenme tehlikesi taşırlar. Wasim tüm zamanını ekran başında geçiren teknoloji meraklılarını uyarıyor: “Tükenme sorunu bence çok ciddi bir durum.” Aile, arkadaşlar, spor ya da herhangi bir başka ilgi alanında vakit geçirmeniz gerektiğine dikkat çeken Wasim uyarıyor: “Her şeyin çoğu zarar”.